Li-ion LFP vs. Li-ion NMC Batterijen: wat is de beste keuze?

zaterdag 1 april 2023 | Categorie: Kennis

In de wereld van lithium-ion batterijen zijn er verschillende chemische samenstellingen beschikbaar. De twee meest voorkomende zijn Li-ion LFP (lithiumijzerfosfaat) en Li-ion NMC (nikkel-mangaan-kobalt) batterijen. Beide hebben hun eigen sterke punten en toepassingen. In deze blogpost zullen we de voordelen van elk type batterij verkennen en uitleggen welke keuze wij gemaakt hebben voor de batterijen in ons verhuurassortiment.

 

Li-ion LFP (Lithiumijzerfosfaat) Batterijen

  1. Veiligheid: Eén van de meest opvallende voordelen van Li-ion LFP-batterijen is hun uitstekende veiligheidsprofiel. Ze zijn minder vatbaar voor oververhitting en thermische instabiliteit dan sommige andere lithium-ionbatterijen, zoals NMC-batterijen. Ze warmen minder snel op en zijn minder vatbaar zijn voor thermische doorbraak (thermal runaway) en het daarmee gepaard gaande risico van brand of explosie.Dit maakt ze een ideale keuze voor toepassingen waar veiligheid van cruciaal belang is, zoals elektrische voertuigen (EV's) en energieopslagsystemen.

  2. Levensduur: Li-ion LFP-batterijen staan bekend om hun lange levensduur. Ze kunnen aanzienlijk meer cycli van laden en ontladen doorstaan dan veel andere batterijtypes, waardoor ze kosteneffectiever zijn op de lange termijn.

  3. Milieuvriendelijkheid: LFP-batterijen bevatten geen kobalt, een schaars en controversieel mineraal dat vaak wordt gebruikt in NMC-batterijen. Hierdoor zijn LFP-batterijen milieuvriendelijker en minder gevoelig voor de prijsschommelingen en ethische kwesties die met kobaltwinning gepaard gaan.

Li-ion NMC (Nikkel-Mangaan-Kobalt) Batterijen

  1. Hoge energiecapaciteit: Li-ion NMC-batterijen staan bekend om hun hoge energiedichtheid. Dit betekent dat ze een relatief grote hoeveelheid energie kunnen opslaan in verhouding tot hun formaat en gewicht. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarin compactheid belangrijk is, zoals draagbare elektronica.

  2. Hogere spanning: NMC-batterijen hebben vaak een hogere nominale spanning dan LFP-batterijen, wat betekent dat ze een constantere spanning kunnen leveren gedurende de ontlading. Dit kan voordelig zijn voor bepaalde toepassingen, zoals elektrische fietsen.

  3. Bredere toepassingsmogelijkheden: NMC-batterijen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen, van elektrische auto's tot zonne-energieopslag. Ze zijn in staat om zowel hoge energiedichtheid als vermogensdichtheid te bieden, waardoor ze geschikt zijn voor diverse situaties.

Conclusie

De keuze tussen Li-ion LFP- en Li-ion NMC-batterijen hangt sterk af van specifieke behoeften en prioriteiten. Als veiligheid en levensduur belangrijke overwegingen zijn, en een hoger gewicht geen bezwaar is, zijn Li-ion LFP-batterijen een uitstekende keuze. Aan de andere kant is het zeker niet zo dat NMC-batterijen per definitie onveilig zijn. Wel is het zo dat de meeste problemen in de praktijk zijn ontstaan met (goedkopere) NMC-batterijen, die bijvoorbeeld te vinden zijn in elektrische steps, fietsen of hooverboords. 

Voor onze batterijcontainers hebben wij uitsluitend gekozen voor het gebruik van LFP-batterijen vanwege de eerder genoemde voordelen. We hebben gemerkt dat deze voordelen steeds vaker onderkend worden door onze klanten en het bevoegd gezag (brandweer en veiligheidsregio), wat weer helpt in bijvoorbeeld vergunningstrajecten om een batterij te mogen plaatsen. 

 

 
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht