Hoe stel je een stroomplan op?

zaterdag 1 juli 2023 | Categorie: Kennis

Of we nu de stroomvoorziening voor een bouwproject evenement organiseren, in de voorbereiding maken we vrijwel altijd een stroomplan. Een goed doordacht stroomplan is essentieel om ervoor te zorgen dat alle elektrische apparatuur  betrouwbaar functioneert. In deze blogpost nemen we je mee in de manier waarop we een effectief stroomplan opstellen voor onze klanten.

 

Stap 1: Bepaal de energiebehoefte

Het eerste wat we moet doen, is de totale energiebehoefte vaststellen. Hierbij wordt een zo compleet mogelijk lijst gemaakt van alle apparaten, gereedschappen, verlichting en andere elektrische apparatuur die op de locatie gebruikt zullen worden. Vervolgens schatten we het individuele stroomverbruik per apparaat en de gebruikstijd per dag. Deze waarden worden opgeteld om de totale dagelijkse energiebehoefte te berekenen.

Stap 2: Kies de stroombron

Afhankelijk van de beschikbaarheid en de grootte van de bouwplaats of evenementlocatie, wordt besloten welke stroombron het meest geschikt is. Idealiter is dit een (kleine) netaansluiting waarmee onze batterij kan worden opgeladen. Wanneer er geen netaansluiting aanwezig is kan worden uitgeweken naar een hybride opstelling, waarbij een generator gebruikt wordt om de batterij van stroom te voorzien. Ook wordt rekening gehoud met de aanwezigheid van zonne- of windenergie, en kan gesimuleerd worden in hoeverre deze energie beschikbaar is om de batterij bij te laden.

Stap 3: Ontwerp de elektrische distributie

Wanneer we weten hoeveel stroom er nodig is en waar deze vandaan komt, is het tijd om de elektrische distributie te ontwerpen. Samen met de klant bepalen we de locatie van stopcontacten, verdeelkasten en eventuele schakelkasten. Uiteraard zorgen we er daarbij voor dat de bedrading en aansluitingen voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften.

Stap 4: Plaatsing en inbedrijfstelling

Bij het in bedrijf stellen van de batterij wordt zoveel mogelijk vastgehouden aan het ontwerp zoals dat van te voren is bepaald. Maar vaak blijkt er in de praktijk toch dat er afwijkingen zijn. Bijvoorbeeld door het op een andere plek plaatsen van een verbuiker, waardoor er meer kabellengte benodigd is. We houden daarom altijd een zekere marge aan zodat we flexibel kunnen schakelen wanneer dat nodig is.

Stap 5: Monitoring en service

Veiligheid staat voorop bij elektrische installaties. Realtime monitoring en het snel opvolgen van eventuele service-verzoeken zijn van vitaal belang om problemen en risico's te voorkomen. Wij kunnen al onze batterijcontainers op afstand volgen, en een groot deel van de problemen op afstand verhelpen. Zonodig, dan is een van onze monteurs vlot ter plaatse om eventuele storingen te verhelpen.

Stap 6: Documenteer en communiceer

Tot slot, we documenteren stroomplannen zorgvuldig. Dit omvat de schematische tekeningen, lijsten van gebruikte apparatuur en belangrijke contactgegevens voor onderhoud of noodsituaties. Het plan wordt gecommuniceerd met alle betrokken partijen, zodat iedereen op de hoogte is van de stroomvoorziening op de locatie.

Conclusie

Het opstellen van een stroomplan voor een bouwplaats of evenement vergt planning, nauwkeurigheid en aandacht voor detail. Door deze stappen te volgen, zorgen wij ervoor dat jouw elektrische infrastructuur betrouwbaar, efficiënt en veilig is, wat bijdraagt aan het succes van jouw project of evenement!

Terug naar het nieuwsoverzicht